beszamolo


Jegyzetek egy fesztiválhoz

Nem ígérkezett jó időnek 2014 május 3.-án a reggel. Sőt, borongós, csepergős, inkább kora őszies nap volt. Reggel nyolc órakor értünk oda. Hosszú hétvége, majd nem lesz ott senki, mert sokan ballagnak, rossz az időpont, így lamentáltam. Ám amikor beléptünk az Erzsébetligeti Színház hátsó ajtaján, már javábban dolgozott a zsűri, szebbnél-szebb képek kerültek körbe a falakra, székekre, ki hol talált helyet magának. A Harmónia terem be volt rendezve, épp mikrofonpróbát tartott a kedves műszaki kollega. S már vagy harmincan köszönthettük egymást. A zsűri, amely Koncz Eta, Nógrádi Katalin, Ősi Kovács Imre, Enyedi Béla festőművészekből állt, tette a dolgát. Előkerült a pecsét, a sok képből még a Harmónia terem végébe is jutott, amit a fényképeken is látni lehet. És ím, már ott volt az ország keleti részéből Dezső Ilona Anna országos titkár, kedves párjával, aki már a videót állította be. Egyre jöttek a messzeségből a tagok, ismerősök, ismeretlenek, barátok, művésztársak. Igaz, hogy az őszi gálát nem lehet kiváltani a tavaszi fesztivállal, mégis egyre többen gyűltünk össze, elkezdődött a fesztivál. Halk, várakozó morajlás. Bornemisza Attila és Balázsi Judit köszönti a megjelent 130 nézőt. Bornemisza Attila elmondja anyák napi versét, Balázsi Judit köszönti az ittlévő és távolmaradtakat, sokan igazoltan nincsenek, mert betegek. Megkezdődik a szeretetfesztivál, ahogy jellemezte a tagság. Semes-Bogya Eszter népi énekes és fafaragó négy szép dalával, majd egy Tárkányi Imre által prezentált színdarabbal: „a KÖLTŐ és a MÚZSA” cíművel, melynek szereplői: Költő: Tárkányi Imre, szerkesztő: Bornemisza Attila, Múzsa: Balázsi Juditt voltak, amit nagy tapssal honorál a nagyérdemű közönség. Egy perces néma felállással tisztelgünk az elmúlt fél évben örökre elköltözött tagjaink előtt. Tokaji Mártonról szól az emlékezés a „Debreceni csoport műsorában”, melyben színre lépett: Dezső Ilona Anna, Sarkadi Gyula és szép dalokat közbe-közbe énekelt: V. Hegedűs Zsuzsa. Nagy taps a jutalma.
Majd Domokos Kázmér zeneszerző mutatkozik be, két szép zeneszámával melyben a klarinétkíséret Nagy Péter Sebastian adja elő és egy Ihász-Kovács Éva verset is megzenésített! Megköszöni a közönség a szép műsorszámot, de már a következőre kell koncentrálni: Hekkel Arira, aki megemlékezett főtitkárunkról, Törő Zsóka versmondására, aki elbúcsúztatja Herczeg Lászlót. Közben Koncz Eta festőművész kiosztja a zsűri lapokat, és szünet következik.

Szünetben megkapják a tagok az „új „tagsági igazolványt” a Délibáb folyóiratot, amiben Majorosi Hajnalka segédkezik, mint az est háziasszonya. Az előtérben könyvvásár zajlik, szép könyveiket mutatják be a tagok! Szünet után Tárkányi Imre nevetteti meg a közönséget, melyet követően mindenki elmondhatja verseit, novelláit. Közben egy-egy szép dal is felcsendül V. Hegedűs Zsuzsanna debreceni csoportunk tagjától. Megválasztjuk az országban csoportokra felosztott tagság vezetőit. Mindenki, aki csak akart, mondhatott verset. Ki anyák napjára, ki a tavaszra, ki a szerelemre esküszik műveiben, miközben a Harmónia-termet egy nagy szeretet-takaró borítja be. A teljesség igénye nélkül felléptek: Drotleff Zoltán, Bencs Gizella, Tóth-Hekkel Arany, Arany-Tóth Katalin, Ország György, Szilágyi-Kiss Margit, Bornemisza Attila, Fazekas Imre Pál, Dáma Erdős Anna, Dezső Ilona Anna, Jártó Róza, és sokan mások.
Lelkileg meggazdagodva, csodálatos érzésekkel, feltöltődve távozunk a fesztiválról délután háromkor. Megint szép volt, hangzik a szokásos szlogen: „Már alig várjuk az őszi Gálát, amely november 9-én lesz, ugyanitt”. Bornemisza Attila megköszöni mindenkinek, hogy az ország sok részéről, legyőzve a távolságot, az esős időt, ilyen soka eljöttek és szívből voltak itt velünk. Ez a szeretet igazi összejövetele volt, mondja, majd elköszönt a tagságtól.
Még sokáig beszélgettek, fényképészkedtek egymással a tagok, mert minden jó, ha a vége jó! Aztán találkozunk novemberben hangzottak az érzékeny búcsúszavak és mindenki elindult a hétköznapok baktató lépéseiben tenni az örök tennivalóját!
Mi összeszedtük holmiijainkat, elköszöntünk a színháztól, ismétlés novemberben. Addig is a lázas készülődés és a szeretet kísérjen bennünket.

2014.05.04.

Bornemisza Attila
elnök-főszerkesztő

Az oldal tetejére