fesztival


Volt egyszer egy fesztivál a Batsányi Cserhát Művész Körben

2013 május 5-é írunk! Vasárnap! Anyák napján! Már kilenc előtt, nem fél kilenckor ott vagyunk, az Erzsébetligeti Színházban. Rakodják a székeket és készül a terem a fesztivál számára. 130 széket kérünk, ilyen időben úgy sem sokan leszünk, mondom, és szétnézek. A hátsó folyosó tele képekkel, és a zsűri dolgozik, gyönyörű képek, grafikák, népi szőttesek, festmények sorakoznak. S közben szállingóznak is az emberek. Máris ötvenen vagyunk. Tíz órára már hetven ember várja a megnyitót. Koncz Eta és Lovag Bornemisza Attila kiosztja a zsűrizett képeket igazoló zsűri lapokat. Köszönti a képzőművészeket, elmondja, hogy évről-évre szebb, jobb alkotásokkal találkozhatunk, szót emelnek a eddigi tárlatokról és megköszönik a képzőművészek munkáit és elkezdődik a MŰSOR. Bornemisza Attila mondja el: Pilinszky János: Apokrif c verset, majd Ihász-Kovács Éva költő szavalja el gyönyörűen: Cserhát József: Szavad virágszó c. versét. Ő, a költő, a Magyar Kultúra lovagja. Beszél a művészkör eddigi tevékenységéről és méltatja a kör Batsányi kultuszát, és mondja, hogy a körök erősítik a kulturális szellemet és elősegítik az emlékezésen kívül azt, hogy segítenek élni, és összefogják a művészetszerető embereket és ez nagy dolog! Nagy taps a jutalma. Majd felcsendül a „ Magyarok világhimnusza ” és koronaőrök behozzák a „ Magyar szent koronát és koronaékszereket: Petneházy Kiss Bence, Bornemisza Attila, Kapu Lajos lovag, Dáma Kapu Júlia, Sáráné Blaskovics Judit vitéz Bognár László a Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Máltai Lovagrend zászlaját. Balázsi Judit és vitéz Bognár László megnyitják a fesztivált, Bornemisza Attila felolvassa Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő, és Ifj. Kovács Géza Tiszadadai Művelődés vezető gondolatait és verseit és megnyitja a fesztivált egy anyák napi verssel.
Máris százan vagyunk néhány szék üres. Taps a jutalma és gördülékeny műsor révén szebbnél-szebb versek követik egymást. Fellép Lovag Semes - Bogya Eszter népi énekes és gitáros, hatalmas taps a jutalma és produkcióit még egyszer el kell énekelnie. Szép volt, mindenki feláll és közösen énekelnek. Újból Balázsi Judit mondja el Ihász-Kovács Éva, Petneházy Kiss Bence, és Bornemisza Attila verseit. Ismét nagy a siker. Judit kitett magáért, hisz produkcióját éljenzés és nagy taps fogadja. Egy színdarabbal a „ Párizsi kapitány” c. vígjátékkal köszönti a közönséget: Ihász-Kovács Éva fordításában: Bornemisza Attila, Balázsi Judit, Dócs György és Tárkányi Imre! Vastaps a jutalom! Majd Varga Bence bűvész ismét nagy sikerrel mutatkozik be, Ő Zircről jött. Frenetikus bűvészmutatványai mozgatják meg a fantáziát. Szintén nagy sikerrel, amit értékel a közönség. Persze újabb vastapssal. A szünet előtt még csángó dalokat énekel V. Hegedűs Zsuzsa Debrecenből. Orosz Piroska népdalaival osztatlan sikert arat, majd Bacsa Ferenc operaénekes nagyon szép anyák napi dalokkal lép fel. A közönség többször visszatapsolja.

Szünetben Bornemisza Mária és Asztalos Krisztina kiosztják a Délibáb folyóiratot és antológiát. És képnézegetés után kezdődik a második műsorrész, ahol első számként:

Lovag Ihász-Kovács Éva költő díjnyertes alkotásait adják elő: Balázsi Judit színművész, elmondja, hogy Ihász-Kovács Éva zseniális verseit nem könnyű közvetíteni az ő impresszionista és szürrealista képeivel zsúfolt alkotásokat, jelenkori irodalmunk kiemelkedő, becses darabjait. Mint Márai és Kassák tanítványa, mára klasszikus íróként tartja számon a jelenkor. Balázsi Judit előadja vitéz Ország György monodrámáját, ami vastapsot kap. Sebastián klarinétművész játékában gyönyörködhetünk! Majd a kör vezetősége és a tagsága egyhangú szavazatával megválasztja: Dezső Ilona Anna írót, képzőművészt, a Batsányi Cserhát Művész Kör országos titkárának, ami Bornemisza Attila helyettesévé teszi Őt!. És elkezdődik a tagok versmondása Debrecentől - Miskolcig-Szegedig és Győrig. Tokaji Márton, Debrecenből, Pap Judit, Pécsről, V. Hegedűs Zsuzsa, Kólák Edit, Szabó Irma, Holló Ila, és sorolhatatlanul sok vers, előadó. Végül Orosz Piroska ráadása a szép népi dalokból, és közbe-közbe zenél Sebastián, ami újból felpezsdíti a délutánt. Elfogytak a művészek és búcsúzkodás, könyvek cserélése, újságok, beszélgetés. Bornemisza Attila elnök elköszön, és alig várjuk-, mondja, hogy újra találkozzunk! Szép volt, megint sokan és együtt voltunk. És ez a lényege mindennek, no meg a művészet szeretete… Köszönik Szabó Csilla igazgatónőnek és Kovács Péter polgármesternek, hogy segítettek és támogatták e rendezvényt!


Budapest,2013 05.05. Lovag Bornemisza Attila

Az oldal tetejére