2019


Cserhát Őszi Gála 2019. október 19.
Színvonalas műsor, a pályázati díjak átadása


     A Cserhát Művész Kör október 19-én, szombaton tartotta hagyományos őszi gála műsorát Budapesten, a Szentmihályi Művelődési Központban. A megnyitó előtt Ihász- Kovács Éva megzenésített versét, Anatol Hongrois zeneszerző művét Könnyű szél címmel hallhatta a gála közönsége.
Lovag Bornemisza Attila verses köszöntőjével, megnyitójával kezdetét vette az Őszi Gála.
Balázsi Judit színművésznő, a gála háziasszonya lépett ezután a mikrofonhoz:

     - Nagy szeretettel köszöntöm kedves mindnyájukat a Cserhát Művész Kör mai ünnepélyes gáláján, ahol nagyon fontos események történnek. Új helyen vagyunk, eben a szép művelődési központban és reméljük, itt is maradunk! Most engedjék meg, hogy köszöntsem kedves vendégeinket, tagjainkat, pályázóinkat és a fővédnökeinket. Szeretettel köszöntöm körünk alapítóját, Lovag Bornemisza Attila Salvatore Quasimodo-emlékdíjas költőt, a művészkör elnökét, a Délibáb folyóirat főszerkesztőjét és a Zsűri elnökét is egyben, Lovag Bacsa Ferenc operaénekest, gitárművészt, Chevalie Deicsics László kancellárt, a Római Sas Birodalma és Rend nevében az összes megjelent lovagot, a Székesfehérvári Ösfehérvár Alkotóközösség (ŐsfAlköz) csoport minden tagját és vezetőjét, Lovag Sipos Mari költőt, festőművészt, a Turai Csoport minden tagját és vezetőjét V.Sándor Irén festőművészt, Sándor István vezetőségi tagunkat, Bornemisza Máriát, a kör kulturális menedzserét, Lovag Német Nyiba Sándort védnökünket, Kégl Ildikó újságíró, írót, kedves tagunkat Miskolcról. Isten hozta Önöket itt a művészkör gáláján, őszi fesztiválján. Köszöntöm Bíró Krisztián nyomdaigazgató urat és kedves feleségét, egyik védnökünket. Ugyanakkor nagy tisztelettel és szeretettel köszönöm Dr. Kesztyűs Ferenc Professzor urat, művészettörténészt, nemzetközi háromszoros Ezüstérmes festőművészt, körünk örökös tagját, a Zsűri elnökét. Felkérem Németh Nyiba Sándor előadóművészt, mint a gála egyik védnökét, hogy köszöntse a résztvevőket és előadásával tiszteljen meg bennünket. Balázsi Judit ezután felolvasta a Cserhát Művészkör adatvédelmi nyilatkozatát, adatkezelési tájékoztatóját, majd átadta a szót Lovag Bornemisza Attilának, a Cserhát Művészeti Társaság elnökének.

     Lovag Németh Nyiba Sándor nagy tisztelettel üdvözölte gálára az ország minden részéből érkezett írókat, költőket, festőművészeket, kézműveseket, fotósokat, mandalakészítőket. Előadta megzenésített verseit.
Ezután az Ősfehérvár Alkotóközösség (Ősfalköz) műsora következett. Lovag Sipos Mari, a közösség vezetője nagy szeretettel köszöntötte a gála valamennyi résztvevőjét. Bemutatta Lovag Mudrony Alojziát, a többszörösen díjazott dinnyési Iglice Népdalkör tagját, többszörös Cserhát díjas költőt, alkotót, aki énekműsorával most is nagy sikert, tetszést aratott. Az ŐsfAlköz színeiben fellépett Matus Mihály tárogató ás pánsíp művész is. Először tárogatón játszott, a közönség nagy tapssal jutalmazta, különösen a Rákóczi megtérése című dal eljátszása után. Sipos Mari elmondta, hogy az ŐsfAlköz tagjai közül negyvenen nyújtottak be pályázati anyagot az őszi gálára.
Köszönetet mondott Dr.Professzor Kesztyűs Ferencnek, hogy megtekinthették művészeti Galériáját.

     A mostani gálán sem maradatott el Tárkányi Imre hagyományossá vált színdarabja. Az Emlékek szárnyán című darabot Balázsi Judit, Tárkányi Imre és Bornemisza Attila adta elő. Majd Lovag Bacsa Ferenc operaénekes, gitárművész lépett a mikrofonhoz, hogy ismét nagy tapsra ösztönözze a gála résztvevőit. Ráadás számokat is elő kellett adnia a Cserhát örökös tagjának. Ihász-Kovács Éva emlékére Balázsi Judit mondott verset. Elhangzott Bornemisza Attilának A 7. szoba című költeménye is. Bornemisza Attila ezután felolvasta bibliai témájú írását is. Lakatos Mária Pécsről érkezett, a nyári turai szeretetnapon már nagy sikerrel fellépett. Most is énekszámaival színesítette a gála műsorát. Az őszi gála első részének záró számában Nagy Péter Sebastian klarinétművész és Tatát Havencsák Eszter műsora aratott nagy tetszést.

     A gála szünetében baráti beszélgetések, kávé, üdítő, frissítő italok, sós sütemények fogyasztása után a Cserhát-tagok átvehették a Délibáb Magazin legfrissebb, őszi III-IV. összevont számát. A gála délutáni műsorában fellépett Aamina Szabó Ágnes táncművész Angyaltáncával. Molnár Buliska Edit operaénekes csodálatos hangjával kísérte a produkciót, majd külön is énekelt még egy számot. Orosz Margit költő a tőle megszokott nagy átéléssel mondta el versét. Matus Mihály pánsípon eljátszotta a Csend hangjai című klasszikus Paul Simon dalt, majd pedig hatalmas sikerrel előadta Verdi:Nabucco című operájából a Rabszolgakórust. Két fiatalt s hallhattunk és láthattunk a gálán: Károlyi Zsófia mondott verset Hegyi Laurával, majd Hegyi Laura énekelt is.

     Ezután következett a pályázati díjak átadása. Dr. Kesztyűs Ferenc művészettörténész, nemzetközileg elismert festőművész, a képzőművészeti Zsúri elnöke köszöntötte a díjazottakat és gratulált munkájukhoz. Lovag Bornemisza Attila, az irodalmi Zűri elnöke elmondta, hogy összesen kétszáz pályázat érkezett be a Cserhát felhívására, ebből ötvenet nem tudtak elfogadni. Most egy kicsit nehezebb is volt pályázni, hiszen megadott, kötelező témákban kellett írásokat és festményeket, grafikákat elkészíteni. Kesztyűs Ferenc bemutatta a születésnapja alkalmából munkásságáról megjelent könyvet. Lovag Bornemisza Attilának és Lovag Sipos Marinak átnyújtotta a kerámiáiról megjelent DVD-lemezét.

     Bornemisza Attila mondott még két verset, különösen nagy sikert aratott Weöres Sándor "Majomország" című költeményének az elszavalásával. A jövőre az ötvenedik születésnapját ünnepelő Cserhát Művész Kör 2019. évi őszi gálája Bornemisza Attila elnök zárszavával ért véget. Legközelebb találkozunk a Cserhát 2020. évi tavaszi gáláján a Szentmihályi Művelődési Központban és a júniusi turai szeretetnapon!

     CSATÓ JÓZSEF, újságíró
Az oldal tetejére