2015


47 éve alakult meg a
Batsányi-Cserhát Művész Kör

Új helyen a tavaszi gála műsora

A Batsányi-Cserhát Művész Kör negyvennégy évvel ezelőtt alakult meg. A művészet kör névadója dr. Cserhát József, József Attila és Batsányi-díjas költő.
A Cserhát hagyományos tavaszi gálaműsorát április 7-én rendezte meg Budapesten, immár új helyen, a Szentmihályi Kulturális Központban.

     Az eseményen Dáma Ihász- Kovács Éva költőre, főtitkárra is emlékeztek:

"...hogy ne ismerjétek fel az arcom, csak mozdulataim világítsanak egy eljövendő kor aranysugaras hátterében..."
(Ihász-Kovács Éva: Ars poetica)

     A 2018. évi tavaszi gálán Lovag Bornemisza Attila, a Cserhát Művész Kör elnöke, költő, esztéta köszöntötte az ország különböző városaiból érkezett szépszámú művész társakat, a Cserhát tagjait. Külön köszöntötte Deicsics Lászlót, a Történelmi Szent Lázár Ispotályos és Katonai Lovagrend egyik Máltai parancsnokát, aki képviselte a Lovagrendet.      Verses köszöntőjében szeretett édesanyja, Ihász-Kovács Éva: „Vendég” című versét szavalta el.      A rendezők ezúttal is gazdag műsort állítottak össze.
     Balázsi Judit színművész is köszöntötte az egybegyűlteket és felkérte Németh Nyiba Sándor költőt, a Magyar Kultúra lovagját, mint a Cserhát Gála egyik védnökét, hogy néhány szóban ő is köszöntse a művésztársakat. Dezső Ilona Anna titkárt, Dáma Simon M. Veronika művészeti vezetőt. Meleg szavakkal szólt az egybegyűltekhez. Nagy örömének adott hangot, hogy újra itt lehet a Cserhát művészeti gálaműsoron és ilyen szép, nagy számban.
     Ezt követően Tárkányi Imre: A szerep című színdarabját adták, amely Tolnay Klári Kossuth-díjas színművésznő életéről szólt. Tolnay Klárit Balázsi Judit színművésznő személyesítette meg. Közreműködött: Tárkányi Imre és Bornemisza Attila. Gyányi István énekes műsora is nagy sikert aratott.
     Kovács Adél versmondó ugyancsak nagy átéléssel mondta el a költeményeket.
     Bacsa Ferenc énekművész, operaénekes, a Cserhát Művész Kör örökös tagja, négy számot adott elő, gitárkísérettel. A közönség a Granada című spanyol és a Mama című olasz dal előadása után tört ki nagy tapsviharban.
     A gálán ezúttal sem maradhatott el Aamina Szabó Ágnes táncművész fellépése, aki Csajkovszkij „Hattyúdal” és a „Carmen” c. operából táncprodukcióit adta elő. Nyolcadik számként Dáma Semes-Bogya Eszter énekes-gitárművész lépett a pódiumra, ezúttal sem maradt el a vastaps. Hogy a jó hangulatról továbbra is gondoskodjanak ezután Balázsi Judit és Bornemisza Attila jelenete következett: „Bocsánat főnök úr” - címmel. A szösszenet tánccal végződött, a közönség nagy derültsége közepette.
     Tárkányi Imre verseiből adott elő néhányat.
Ezután Dáma Simon M. Veronika festőművész, a zsűri elnöke értékelte a képzőművészek zsűrizésre behozott munkáit. Elmondta, hogy most is szép számmal érkeztek festmények. A legtöbbet elfogadta a zsűri, de néhányat sajnos értékelés nélkül vissza kellett adni, mert nem feleltek meg a szigorú követelményeknek. A zsűri elnöke kiosztotta a képzőművészek jegyzékét, a zsűri lapjait, a minősítéseket.
     A szünetben kiosztották a Cserhát Művészeti Társaság Művészeti Magazinjának, a Délibábnak a 2018. tavaszi I-II. számát. Ezúttal is számos értékes, nívós írás, vers található a magazin hasábjain. A képzőművészeti alkotások külön színes mellékletben kaptak helyet.
     A gála második részében Orosz Piroska énekelt és egyik versét adta elő. Bornemisza Attila elnök nagy szeretettel köszöntötte Kégl Ildikó újságírót, írót a Cserhát Művész Kör új tagjainak sorában, aki Miskolcról érkezett. Hangsúlyozta: neve régóta jól cseng az írótársadalomban, egyéni jó ízű novelláival hívta fel magára a figyelmet. Kégl Ildikó a nemrég megjelent novellás kötetétől olvasott fel egy alkotást.
     A gálán most sem hiányozhatott Nagy Péter Sebastián klarinétművész és Török - Szabó Ottilia énekesnő parádés műsora sem. Orosz Margit olvasott fel verseiből nagy sikerrel. Balázsi Judit Bornemisza Attila és Ihász-Kovács Éva költeményeiből adott elő néhányat. Kovács Adél József Attila költeményét mondta el.
A Cserhát tagok közül Róna J. László, Orosz Piroska és Szathmáry Olga Ottilia, Bartók Anikó költők mondtak még verset.
     Ez után Lovag Bornemisza Attila elnök zárszavában örömének adott hangot, hogy az új helyen, a Szentmihályi Művelődési Központban is jól sikerült a tavaszi gála. Felhívta a figyelmet a Cserhát Művész Kör idei irodalmi pályázatára, amelyre várják az alkotásokat!
     A Cserhát őszi gálája október 13-án, szombaton lesz majd, szintén a Szentmihályi Művelődési Központban.

     (A fényképeket és videókat Kovács József készítette.)


                                                                                                CSATÓ JÓZSEF ÚJSÁGÍRÓ
Az oldal tetejére